Bart Schoofs & Miniemeninstituut

Het eerste jaar uit het Miniemen Instituut legt samen met tekenaar Bart Schoofs een traject af. Hij wil samen met de leerlingen werken rond dingen zelf (leren) maken. Ze staan stil bij kennis die er vroeger was, maar verloren gegaan is en/of al snel werd overgenomen door de industrie.

Bart wil samen met de jongeren een inventaris opmaken van kennis die in hun gezin/familie/cultuur nog aanwezig is, hen die kennis onderling laten uitwisselen en vervolgens de leerlingen dingen zelf laten uitproberen en maken. Deze kennis gaan de leerlingen visueel maken door getekende ‘how to’s’ te maken die op hun beurt kunnen aangevuld worden door de toeschouwer(s).

Na zijn opleiding wordt Bart Schoofs meerdere keren afgewezen door de grote uitgeverijen. Toch begint hij langzaam zijn werk te publiceren in tijdschriften zoals Zone 5300, Stripburger, Stiekem, Veto, Yeti, Reflector, Bonanza en uiteindelijk kranten zoals De Tijd, De Standaard en het weekblad Knack. Na een aantal zelfpublicaties verschijnt in 2000 zijn strip, Braaf Varken.
Bart Schoofs’ stijl is vaak enorm simpel, zowel voor volwassenen als voor kinderen, maar de bizarre afbeeldingen en vreemde humor maken het daardoor des te echter.