editie 2016

Als ooit-57

In 2016 was het exact 500 jaar geleden dat de Engelse humanist en staatsman Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. Leuven vierde in het najaar van 2016 de verjaardag van deze mijlpaal met het stadsfestival ‘500 Jaar Utopia‘. Artforum lanceerde naar aanleiding hiervan de eerste editie van Als Ooit.

Negen Artforum kunstenaars gingen vanaf september 2016 aan de slag met een groep van 140 kinderen en jongeren (6-18 jaar) uit 6 scholen en 3 buurtwerkingen in Leuven. Samen dompelden ze zich onder in verschillende maatschappelijk thema’s zoals Samenleven, Educatie, Justitie, Milieu, Economie en Welzijn. Ze gingen op zoek naar alternatieven voor een betere wereld en werkten aan een artistiek antwoord op de samenleving vandaag. Via diverse media zoals fotografie, tekenkunst, of gesproken woord brachten de kinderen en jongeren hun idee tot leven.

Onder leiding van curator Charlotte Van Buylaere (Netwerk Aalst) toonden ze hun resultaten, samen met het werk van de deelnemende kunstenaars, tijdens een expo in OPEK.

Artforum organiseerde geleide bezoeken met mogelijkheid tot dialoog en actieve verwerking voor groepen en scholen. De expo liep van zondag 13 november 2016 tot en met zondag 4 december 2016. We ontvingen meer dan 1100 bezoekers.

Deelnemende kunstenaars, scholen en organisaties editie 2016:

Voor beeldmateriaal over de expo en opening: Klik hier